Skrobaki – o czym pamiętać?
Niezbędnym narzędziem ręcznym w każdym warsztacie stolarskim są skrobaki. Choć jest to narzędzie o mało skomplikowanej konstrukcji, szeroki asortyment w sklepach sprawia, że wybór odpowiedniego może okazać się niełatwy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie skrobaków, aby jak najlepiej spełniały swoją funkcję. Skrobaki zbudowane są z ostrza oraz trzonka. W zależności od przeznaczenia, można spotkać się z małymi skrobakami, porównanymi do wielkości nożyka oraz dużymi, których używa się do skrobania rozległych powierzchni.
Dzięki bardzo ostrym zakończeniom, praca ze skrobakiem przebiega sprawnie i szybko można doczyścić nawet te trudniej dostępne miejsca. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby skrobaki nie były zbyt ostre. Dlaczego? Otóż mogłyby bardzo łatwo ponacinać obrabiane drewno. Trzeba wiedzieć, że takie rysy i nacięcia są trudne do usunięcia, szczególnie, gdy pracujemy na powierzchniach, które zostały pokryte fornirem. Zatem używając skrobaków należy być bardzo ostrożnym i wykonywać pracę bardzo precyzyjnie.
Ponadto ważne jest, aby trzon skrobaka charakteryzował się ergonomicznym kształtem oraz wykonany był z materiału, który nie będzie się ślizgał w dłoni. Trzeba pamiętać, że skrobanie większych powierzchni może być dosyć czasochłonne, więc warto zadbać, aby praca przebiegała nie tylko sprawnie, ale również przyjemnie. Skrobaki można znaleźć w każdym sklepie lub markecie budowlanym. Najczęściej wykorzystuje się je do czyszczenia drewnianych mebli pokrytych farbą olejną..